zondag 11 oktober 2015

Hoe ver durf ik te gaan tijdens de inleefweek?


Hoe ver durf ik te gaan tijdens de inleefweek?

Mijn weekbudget wordt vanaf morgen terug geschroefd naar 150 euro (2 x60 euro per volwassene en 1x 30 euro per kind):
Voor eten en drinken, ... zal dat wel lukken maar al de rest??

De afgelopen dagen heb ik me al suf gepeinsd over wat ga ik doen met
  1. de poetshulp
  2. de schaatslessen van mijn dochter
Ik heb de knoop doorgehakt:
Dit zijn twee zaken die ik buiten het inleefweekbudget ga houden. Dat kan ik niet maken. Ik voel me daar wel wat schuldig bij, want mensen in armoede hebben deze kans niet. Ook het uitstellen van die lotto (zie vorig artikel) was al geen goede oplossing.
  1. Als je weinig centen hebt én ziek of invalide bent is het niet evident om zelf te poetsen... . En toch zullen zij hun plan zelf moeten trekken... pfff!
  2. Mijn dochter doet aan kunstschaatsen. Ze doet dit heel graag en we zien ook dat ze hier aanleg voor heeft. Lidgeld voor de schaatsclub valt nog relatief mee, maar wil je in deze sport iets bereiken kost het handenvol geld. En dan nog ... net zoals vele sporten is hier geen roem of geld mee te verdienen. Dat is alleen met voetbal en tennis.
    Toch is het in dit geval ook weer heel erg dat je als je in armoede leeft je kind die kans niet kan geven. Je hebt dan niet de middelen om het lidgeld, de privélessen, de inschrijvingsgelden, de uitrusting, het vervoer, ...  te betalen... pfff!
Ik ben mij zeer bewust dat ik deze week nog steeds in een luxepositie zit. Ik kan alleen maar mijn best doen om mij in te leven. Ervaren wat het is om in armoede te leven, dat kan alleen als je weken, maanden of jaren met dit budget moet rond komen.

Er zijn al heel wat andere zaken mijn pad gekruist en die ga ik niet uit de weg:
  • afspraak tandarts voor mezelf en mijn dochter
  • afspraak specialist in ziekenhuis
  • 2 demo's: tupperware en mylène
  • ...
Het brengt heel wat teweeg die inleefweek ... En dat was de bedoeling van de organisatie!

3 opmerkingen:

  1. In Lier bestaat er een GOMOR waar je tegen een verlaagd tarief verschillende sporten kunt beoefenen. Bij de ziekenkas kan je ook terecht voor een jaarlijkse korting voor sport. Op die manier kan je kind blijven sporten zonder dat het voor u als ouder onbetaald wordt.
    Je kan ook goedkoper boodschappen doen indien je de kortingen van verschillende warenhuizen in het oog houdt. Indien je een GOMOR kaart hebt kan je ook op het sociale restaurant een volwaardige maaltijd benutten tegen een klein prijs van 3 euro per persoon.
    Indien je een laag inkomen hebt, kan je terecht op het OCMW en komt je in aanmerking voor 'het Hofke' (sociale kruidenier) waar je voeding en groeten gratis kunt krijgen.
    Wat het poetshulp betreft, kan ik uit ervaring spreken. Ik ben invalide en kan ook moeilijk zelfstandig mijn huis poesten. Een poetshulp is zeer handig, maar als je met een beperkt budget moet rondkomen is dit geen duurzame oplossingen. Ik heb mijn poetsvrouw éen keer niet laten komen en met dat geld heb ik een robotstofzuiger aangeschaft. Door gebruik te maken van de robot-stofzuiger blijft mijn huis langer proper en komt mijn poetsvrouw minder langs.
    Wat het gezondheidszorg betreft kan je via een derdebetalersregeling terecht bij het wijkgezondheidscentrum in Lier alsook andere huisdokters. Op die manier betaal je enkel het remgeld en hoef je niet langer te wachten op de terugbetaling van uw centen.
    Zoals je zelf ook aangeeft kan je enkel weten wat armoede betekent indien je al maanden of jaren moet rondkomen met een beperkt budget. Om mijn hoofd boven het water te kunnen houden zoek ik actief naar allerlei kortingen en voordelen zodat ik met mijn budget kan rondkomen.
    Ik wens je alleszins veel sterkte en moed toe en hopelijk lukt het u om de inleefweek tot een goed einde te brengen.

    Sandra Janssens
    Ons Gedacht

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dankjewel voor al die tips! Ik merk dat het ontzettend moeilijk is om rond te komen. Het valt me op dat er bijna elke dag kleine of grotere kosten 'uit de lucht vallen'. Het bezoek bij de stomatoloog kostte me 75 euro. Ik zal hier wel wat van terugbetaald krijgen door ziekenfonds... toch moest ik het vandaag volledig voorschieten. Ook de consultatie bij de tandarts voor mijn dochter: 23 euro. Gelukkig had zij geen gaatjes ...
    Net nog een bericht gekregen dat het deze vrijdag megasportdag is in de school - 5 euro.
    In de agenda een briefje om nieuwjaarsbrieven te bestellen (en te betalen) - 4 euro.
    Ik krijg meer en meer respect voor mensen die (langere tijd) met een minimuminkomen moeten rondkomen.
    Het leefloon zouden ze veel beter terug van naam veranderen naar 'bestaansminimum', want LEVEN kan je daar niet mee...
    Echt chapeau aan al diegene die er dag in dag uit in (moeten) slagen. Ik hoop dat jullie heel veel steun ondervinden aan elkaar (in verenigingen zoals Ons Gedacht), maar ook en vooral dat jullie met RESPECT behandeld worden door mensen die het financieel beter hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Ils,

      Het is fijn om horen dat je mensen met een laag (leef)loon/inkomen begrijpt, nu dat je het zelf doet en je ziet hoe moeilijk het is voor mensen in armoede. Dat je door die onverwachte kosten zelf basiszaken niet kunt kopen en/of schoolkosten kan veroorloven.

      De naam veranderen zou ook zeker goed zijn, dan beseffen mensen het beter. Het leefloon is erg weinig en zou het bestaansminimum kunnen heten. We vragen dan ook al jaren om dit leefloon op te trekken.

      Ook bij een invaliditeitsuitkering waar je veel kosten hebt voor dokters en medicatie is het moeilijk om van te kunnen overleven. Je kiest er niet voor om ziek te vallen en het is moeilijk om ineens te veranderen van levensstijl.

      Iedereen kan in armoede terecht komen!

      Groeten,
      Patrick

      Verwijderen